Nejlepší zahradní grily podle recenzí a testu nezávislých spotřebitelů Přinášíme vám test + porovnání těch nejlepších zahradních grilů v roce 2024
- Šetřete peníze, čas a nervy při hledání nejlepšího zahradního grilu.
- Na základě nezávislého hodnocení spotřebitelů zvolte nejvhodnější zahradní gril s nejlepším poměrem cena – kvalita.
- Po výběru nejlepšího zahradního grilu zjistěte, kde se dá koupit nejlevněji.
Vítěz testu spotřebitelů roku 2024
Lidovka
Cattara PISA 3in1 40cm
Gril Cattara PISA 3in1 40cm: Originální gril na dřevěné uhlí s udírnouMultifunkční gril Cattara PISA 3in1 vám pomůže s přípravou …
Více info zdeCena: 1 590 KčZlatá střední cesta
Multifunkční zahradní gril BBQ Smoker černý
Gril Multifunkční zahradní gril BBQ Smoker černý:Léto bez grilování si jen stěží dokážeme představit. Pokud se zrovna poohlížíte po novém …
Více info zdeCena: 2 654 KčVítěz testu
CATTARA PARTY POINT
Gril CATTARA PARTY POINT:Exkluzivní zahradní gril s integrovaným teploměrem, dvěma nerezovými hořáky a piezoelektrickým zapalováním. Dokonalý pomocník pro každou letní …
Více info zdeCena: 3 159 KčPro náročné
G21 California BBQ Premium line
Gril G21 California BBQ Premium line: S plynovým grilem G21 California BBQ Premium line budete moci uspořádat tu nejlepší zahradní …
Více info zdeCena: 8 990 KčKolik stojí nejlepší zahradní grily
Z našeho průzkumu vyplývá, že Češi utratí za grily v průměru 12 000 Kč. To je zjevně přijatelný zásah do rozpočtu a zároveň se vám takový nákup vyplatí. Mezi hlavní faktory, které ovlivňují cenu grilů, patří:
- Počet hořáků
- Velikost grilu
- Kvalita stavebních materiálů
- Další funkce (jako jsou skladovací police a háky, stupňovité police a boční rošty)
Vzhledem k tomu, že cena grilů se pohybuje přibližně mezi 2 500 a 190 000 Kč, je také užitečné informovat se o možnosti nákupu na splátky, abyste si mohli lépe rozložit náklady.
Grilování je už v dnešní době stejně uznávaným způsobem přípravy jídla jako běžné vaření. Přesto je při výběru grilu zvážit, jak často jej budete využívat. Každý pátý z pěti (22%) respondentů průzkumu uvedl, že svůj gril nepoužívá tak, jak si původně myslel.
Nejlepší vyhodnocené spotřebiteli v roce 2024
Jak si vybrat správný gril
Existuje několik otázek, které byste si měli položit, abyste se ujistili, že jste si vybrali ten pravý gril, a také abyste nakonec neplýtvali penězi na něco, co nepotřebujete. Ukážeme vám některé klíčové faktory v pořadí podle důležitosti:
- Výkon: 24 %
- Snadné použití: 21 %
- Snadné čištění: 16 %
- Životnost: 16 %
- Poměr ceny a kvality: 13 %
- Provedení: 8 %
- Extra vlastnosti: 2 %
Za nejdůležitější u grilů zákazníci považují jejich výkon, následuje snadné použití a snadné čištění. A je to i pochopitelné, protože nechce trávit příliš času úklidem toho nepříjemného mastného nepořádku! Více než polovina (53%) spotřebitelů svůj gril čistí pravidelně, takže je pro všechny lepší pořídit si takový model, který nemá moc hůře přístupných míst.
Níže je uveden seznam, který vám pomůže s nejzákladnějšími otázkami při koupi nového grilu.
nejlevnější a nejlepší stolní grily do 2500 Kč
Přenosné, volně stojící nebo vestavěné grily
Na výběr jsou tři hlavní typy grilů:
- Přenosné grily: jsou skvělé pro kempování, výlety na pláž nebo pro ty, kteří mají velmi omezený úložný prostor.
- Volně stojící grily: může jít o tradiční grily, ale i velké vysokovýkonné, které jedna osoba neuzvedne. Některé grily mají dvě nebo čtyři kola pro manévrovatelnost, zatímco některé jsou jen usazeny na místě, takže v tomto směru můžou být některé typy grilů dost variabilní. Pro vás to tedy znamená, že s grilem nejste odkázání jen na jedno stabilní místo a můžete se tak přizpůsobit situaci podle potřeby.
- Vestavěné grily: jsou navrženy tak, aby byly trvale zabudovány venku na vámi vybraném místě. Vypadají skvěle, ale jakmile jsou ustaveny, už je nemůžete přesunout.
Typ paliva
Debata o tom, které produkuje lepší chuť – uhlí nebo plyn – probíhá od té doby, co oba typy grilů existují. Pokud chcete mít možnost grilovat bez kouřové chuti, vyberte si spíše gril plynový.
- Dřevěné uhlí: dává ten pravý zážitek z pražení horkého uhlí, ale produkuje popel, který může být nepříjemné čistit.
- Plyn: je rychlejší, efektivnější a snáze se u takových grilů ovládá teplo, ale skládá se z částí, které je složitější udržovat vyčištěné a udržované. Také musíte průběžně doplňovat láhev s plynem.
- Zemní plyn: znamená, že máte vždy přístup k přívodu paliva. Ne všechny domácnosti však mají připojení na zemní plyn a pro připojení k vašemu grilu budete potřebovat odborníka s licencí.
- Elektrické grily: vyžadují přístup k elektrickému přívodu a má rychlou 10minutovou zahřívací dobu. Je ideální pro příležitostné fanoušky grilování bez potíží s plynovým připojením. Většina elektrických modelů je přenosných, takže je můžete vzít s sebou, kam potřebujete.
Kolik hořáků grily potřebují
Zvažte, jaké maximální množství jídla budete chtít grilovat najednou. Nebo to můžete vzít z druhého konce a popřemýšlet, pro kolik osob obvykle vaříte. Nemá smysl mít masivní gril jen pro dva lidi, nebo mít menší gril, když máte doma armádu, která se má nakrmit!
- Grily na dřevěné uhlí: bývají spíše menší, ale i zde existují výjimky. Grily na dřevěné uhlí vyžadují neustálé monitorování a kontrolu, aby se udržovalo správné teplo, takže to pro vás znamená, že při velké grilovací párty strávíte většinu času prací na grilu.
- Plynové grily: mohou mít od dvou do osmi hořáků. Pokud obvykle vaříte pouze pro jednu až tři osoby, měly by vám stačit dva nebo tři hořáky. Pokud však plánujete večírky nebo máte-li velkou rodinu, můžou se hodit čtyři nebo více hořáků.
- Elektrické grily: jsou obvykle přenosné a jsou vybaveny pouze jedním nebo dvěma hořáky. I když je to pohodlná velikost, kterou si můžete vzít všude s sebou, je to na úkor kapacity grilování.
- Gril s varnou deskou: nebo gril s částí s varnou deskou je vhodný pro grilování cibule, smažení nebo přípravu jiného jídla, které je příliš malé na klasické grilování na starém grilu. Případně můžete na roštu použít pánev nebo jiné nádobí vhodné pro grilování, to však pouze příležitostně.
- Boční rošt: může být také užitečný, pokud chcete vařit nebo zahřívat omáčku, polévku nebo jiné tekutiny.
Extra funkce a příslušenství
Náš průzkum zjistil, že u 25 % spotřebitelů byly funkce primárním důvodem pro výběr jejich grilu, takže tohle je před nákupem určitě velice důležité vědět. A zde jsou jen některé další zajímavosti u grilů, s kterými byste se mohli setkat:
- Pohyblivost: Zvažte, jak často budete muset gril posunovat – pokud často, měli byste si před nákupem vyzkoušet, jak snadno jej můžete přesunout. Díky čtyřem kolům je to velmi snadné, ale lehčí a menší grily mají často dvě kola na jednom konci s držadlem na druhém, které lze zvedat a tlačit nebo táhnout.
- Grily s bočním přídavným prostorem: mohou být velmi užitečné pro udržování jídla připraveného před a po položení na rošt, což znamená, že stále máte trochu prostoru navíc, se kterým můžete pracovat.
- Police: pod grilem a po stranách usnadňují udržování všech vašich grilovacích nástrojů a dalšího náčiní a nádobí pohromadě, vše je mnohem rychleji a snáze přístupné, což znamená, že nemusíte trávit čas např. hledáním kleští!
- Dvouvrstvé grily: nechte nad hlavním grilem zavěsit další gril, obvykle pro udržování jídla v teple nebo napařování zeleniny.
- Rotisserie: jde o praktický grilovací doplněk vestavěný do grilu nebo odnímatelný, je vhodný pro pomalu pečené maso a zeleninu. Rotisserie je dlouhá kovová tyč zavěšená vodorovně přes gril, pomalu otáčená, obvykle elektrickým motorem, aby jídlo opékala.
Jaké jídlo mohu na grilu připravovat
Můžete grilovat téměř cokoli, co z grilu nespadne, neroztaví se nebo nepropadne skrz mříže nebo pletivo. Zelenina grilovaná na grilu má jinou chuť a texturu, zejména ta, které se velmi dobře hodí k zakouřenému aroma, jako jsou houby a lilek. Ananas je klasický základ při grilování, protože plameny karamelizují cukry a získáme svěží, sladký a šťavnatý bonus k hamburgerům nebo kebabům.
Zeptali jsme se respondentů průzkumu, jaké potraviny obvykle grilují, a uvedli:
- Klobásy: 77 %
- Steaky: 75 %
- Řízky nebo kotlety: 54 %
- Kebab nebo špízy: 54 %
- Burgery: 52 %
- Filé: 43 %
- Žebra: 31 %
- Čerstvé mořské plody: 27 %
- Potraviny k snídani: 25 %
- Ovoce a zelenina: 21 %
- Masové kuličky: 19 %
Všichni milovníci grilování dobře ví, že k výbornému masíčku pak už jen potřebujete kousek chleba, omáčku a cibuli a máte oběd šampionů.
A něco nám nechte!